Çamaşır Makinesi Bulunuşu

19. yüzyıla kadar kadınların dere ya da akarsu kenarlarında tokaçlayarak yıkadıkları çamaşırlar, akarsu olmadığı yerlerde tahta, bakır ya da demir leğenler içinde yıkanıyordu. Elde çamaşır yıkama süreci Çamaşır Makinesi icadına rağmen oldukça uzun sürmüş ve 1886 yılındaki hesaplamaya göre bir günde 8-10 kez su taşıma, kuyudan çekme, pompalama işlemleri kadınlar tarafından gerçekleştirilmiştir.

1906’ da Ala Fischer, ilk çamaşır makinesini icat etti. Makinenin içine yatay olarak yerleştirilmiş metal tamburlara kirli çamaşırlar konuluyordu. Tambur, elektrik motoru yardımıyla döndürülüyor ve hareket sırasında çamaşırlar sürekli suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu. Bu sistem günümüzde kullanılan otomatik çamaşır makinesinin de temelini oluşturmaktadır.

1904 yılına kadar insan gücüyle çalışan Çamaşır Makinesi kişisel denemeler olarak kalırken, mühendis Alva John Fisher dünyanın ilk elektrikli Çamaşır Makinesi'ni icat etmiştir (1901, 1904, 1906 tarihlerinden biridir) . Çamaşır makinesinin bilinen mucidi Alva J. Fisher olurken aynı zamanda makinenin bir mucidinin olmadığı da kayıtlarda yer almaktadır. Bununla beraber Fisher'in tasarladığı ve 1908'de üretilmeye başlayan elektrik enerjisiyle çalışan çamaşır makinesi "Thor" adını alarak Chicago merkezli Hurley Machine Company tarafından üretilmeye başlanmıştır. Makinedeki kirli çamaşırlar yatay olarak yerleştirilmiş metal bir tamburun içindeyken, bu tambur elektrik sayesinde dönmekte ve çamaşırlar birbirinin üzerinden geçerek yıkanmaktadır. 1910 yılında patenti alınan Thor, geleceğin Çamaşır Makineleri'ne ilham vermiş ve bundan sonraki makineler Thor'un yarattığı temel üzerinden gitmiştir. Amerika'da 1928 yılına kadar 900 bin kadar çamaşır makinesi satılırken işsizlik oranlarının yükseldiği ve beraberinde depresyonun görüldüğü de resmi kayıtlarda yer almaktadır.

İlk kurutuculu çamaşır makinesi ise 1924’ te yapıldı. Çamaşır makineleri bu tarihten itibaren sürekli gelişerek günümüzdeki halini aldı. 


Yazdır   e-Posta

You have no rights to post comments