Şehabettin Tekirdağ

Osmanlı târihi mütehassısı. 20 Ocak 1918’de Beşiktaş’ta doğdu. Babası Rüstem Nûri Bey, annesi Nazmiye Nâdiye Hanımdır. İlk ve orta tahsilinden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyât Fakültesi Târih Bölümüne kaydoldu. 1942 yılında mezun olduğu zaman, hocaları arasında onu yanına almak husûsunda ortaya çıkan rekâbeti Ortaçağ Şark Târihi Profesörü Mükrimin Halil (Yınanç) Bey kazandı. 1944 yılında Ortaçağ kürsüsü asistanlığına tâyin edildi. 1945-1947 yıllarında askerlik hizmetini îfâ etti.

Karaman Beyliği üzerine yaptığı doktora tezini takdim ederek doktora pâyesini aldı (1949). “Sultan Berkuk ve Zamanı” adlı çalışması ile Doçent ünvânını aldı (1954). Çalışmalarını, Fâtih’ten Kânûnî’ye kadar Osmanlı Devletinin şark memleketleri ile münâsebetlerinde teksîf etmiş olması gerekçesiyle Yeniçağ Târihi Kürsüsü eylemli doçentliğine tâyin edildi (1956).

Doktora çalışmaları zamânında başladığı İslâm Ansiklopedisi’ne madde yazma işleri daha da kesâfet kazanarak devâm etti. 1963 yılında kadrolu profesörlüğe yükseltildi. 1969 yılında Yeniçağ Târihi Kürsüsü Profesörlüğüne tâyin olundu.

YÖK kânunu ile birlikte üstlendiği Yeniçağ Târihi Anabilim Dalı başkanlığını vefâtına kadar devam ettirdi. 12 Ağustos 1983 günü vefât ederek Karacaahmed’e defnolundu. Prof. Şehâbeddîn Tekindağ, mahdut ve muayyen bir konuya hapsolmayıp, pek muhtelif mevzuda kalem oynatmış, değişik mevzularda konferanslar vermiştir.

Ancak incelemelerinin çoğu, Fâtih’ten Kânûnî’ye kadar olan devreyle ilgilidir. Fâtih’in şahsını, fethi, İstanbul’un iskân ve îmârını ehemmiyetle ele almış ve bu konularda ilmî ve popüler neşriyatta bulunmuştur. 


Yazdır   e-Posta

You have no rights to post comments