Çocuklarda Öğrenme İsteğini Artırmak

Anne-babalar, zaman zaman çocuklarının öğrenmeye ve ders çalışmaya istekli olmadıklarından, ödevlerini yapmak istemediklerinden, ders çalışmaları için sürekli uyarılmaları gerektiğinden, yapabileceklerinin çok azını yaptıklarından şikayetçi olurlar. Çocuklarının öğrenmeye ve çalışmaya istekli, iç disiplin geliştirmiş, zamanını iyi planlayan ve ödevlerini aksatmayan, okulla ilgili sorumluluklarını alan öğrenciler olmalarını isterler. Böyle bir ideal tablo her zaman mümkün olmasa da çocukların derslere karşı motivasyonlarının artırılması mümkündür.

Çocuklarınızın Öğrenme İsteğini  Artırmak için Neler Yapabilirsiniz?

Anne-babalar olarak öncelikle çocuğunuzun arkadaşlarından, kardeşlerinden, sizlerden farklı bir birey olduğunu, farklı özelliklere sahip olduğunu kabullenmeniz onunla kuracağınız iletişimi güçlendirecek ve onun ihtiyaçlarını anlamanızı kolaylaştıracaktır.

Dersleriyle ilgili sıkıntı yaşayan çocukların da, öyle gözükmeseler bile “başarma” duygusuna gereksinim duyduklarını unutmamalısınız. Bu nedenle, onun başarılı olamadığı konuları vurgulamak yerine güçlü yanlarını vurgulayın, başarılı olduğu alanlarda daha fazla zaman harcaması için onu yüreklendirin.

Çocuğunuzun öğrenmesiyle ilgili güçlü ve zayıf yönlerini bilmeniz  ondan beklentilerinizin   gerçekçi  olması açısından çok önemlidir. Çocuğunuzun akademik yeteneklerine, ilgi alanlarına, öğrenme ve ders çalışma stiline uygun  beklentiler oluşturmanız ve bu beklentilerinizi onunla paylaşmanız, kendisine gerçekçi hedefler koymasına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzdan çok eksiği olduğu bir dersten ilk sınavda beş almasını beklerseniz onun en baştan “Ne de olsa başaramam” düşüncesiyle vazgeçmesine neden olabilirsiniz. Bu nedenle, çocuğunuzla beraber küçük, ulaşılabilir hedefler belirlemeli ve onun başarmak duygusunu tatmasına yardımcı olmalısınız. Bu hedeflere ulaşmaya çalışırken gösterdiği en ufak gayreti bile takdir etmek, onu cesaretlendirmek kendine güvenini kazanması için çok önemlidir.

Çocuğunuz belirlediği hedeflere ulaşmaya çalışırken, her zaman yanında olacağınızı hissetmesi, başarısız olduğu zamanlarda sizden kabul görmesi yılgınlığa kapılmaması için çok önemlidir. Çocuğunuz başarısızlık yaşadığında onun duygularını anlamaya çalışın. Hataların ders almak için önemli fırsatlar olduğunu gösterin.

Hedeflerine ulaşmak için çaba göstermediğini farkettiğinizde onu suçlamak yerine bunun nedenlerini bulmaya çalışmalı ve bu konuda onunla konuşmalı, duygularını anlamaya çalışmalısınız. Çocuklar başarısızlık endişesi yaşadıklarında, başarısızlıkla karşılaşmamak için hiç çaba göstermemek gibi bir savunma mekanizması geliştirebilirler. Duygularını anladığınızı göstermeniz, onu cesaretlendirmek için yanında olduğunuzu hissettirmeniz ve yapabildiği şeyleri görmesini sağlamanız yardımcı olacaktır.


Yazdır   e-Posta

You have no rights to post comments