Çocuğun İlk 6 Yılında Önemli 20 Oyuncak

Oyun ve bunu destekleyen oyuncaklar, çocuğunuzun; düşünme ve keşfetmeyi öğrenmesi, fiziksel becerilerinin gelişmesi, güven kazanması, iletişimi ve sosyalleşmeye başlaması açısından son derece yararlıdır.

Gelişim basamakları boyunca çocuğun hareketlerine düzen getiren, zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimlerine yardımcı olan, hayal gücünü ve yaratıcı yeteneklerini geliştiren tüm oyun malzemesi oyuncak olarak tanımlanabilir. Su, kil, kum gibi doğal" oyun malzemesiyle, boş kibrit kutusu, makara gibi artık ürünler de oyuncak kapsamına girer.

Oyuncaklar, çocuğun doğal yeteneklerini kolaylaştıran, böylelikle de büyük bir eğitimsel işlevi yerine getiren oyun malzemeleridir. Çocukta seçme ve değerlendirme duygusunu da geliştiren oyuncaklar, bu işlevleri ile çocuğun kendi kendine karar verebilmesine ve belirli bir alanda beceri kazanmasına olanak hazırlarlar.

Eğitimsel değeri büyük olan oyun malzemelerinden biri "su"dur. Dokunma duyusunun gelişimini sağlayan önemli'bir oyun aracı olan su, aynı zamanda çocuğa büyük bir haz verir. Deneyim ve keşif olanakları sağlayan su sayesinde utangaç çocuk uyarılır, saldırgan çocuk sakinleşir. Su, ayrıca çocuğun dikkatini bir konu üzerine uzun süre toplamasına da yardımcı olur. Kum ve su 2 yaşından itibaren tüm yaşlar için temel oyun malzemeleridir.

Açık hava oyunlarının yanında, Kum havuzu ya dolu bir leğende oyun oynamak olanağının çocuğa sağlanması onun fiziksel olduğu kadar zihinsel gelişimine ve güven kazanmasına yardımcı olur.

Burada bahsedilen oyuncaklar, çocuğun doğumu ile 6 yaşı arasında; eğlence yaşatması yanında onun öğrenme potansiyelini geliştirmektedir. Bunlar beraberinde pek çok etkinliği getirmekte ve çocuğun temel becerilerinin gelişiminde etkili olmaktadır.Bu oyuncaklar, doğru şekilde kullanılıp, yeterli derecede verildiği takdirde, çocuğa uzun süreli, büyük bir tatmin sağlar. :Ancak, çocuk için seçilecek oyuncak, onun yaşına, beceri ve ilgilerine uygun olmalıdır. Oyuncağın yapısı dikkatle incelenmeli. iyi bir oyuncak sağlam, dayanıklı, kullanışlı, bakımı boyası çabuk çıkmayan cinstendir. Keskin ve sivri köşeleri yoktur.. Oysa bazı oyuncaklar kolaylıkla kırılabilecek yapıda ve hassastır. Bu tip oyuncaklar çocuk için tehlikeli olabilmektedir,Bazı oyuncaklar bir süre oynandıktan sonra terk edilebilir, ancak bir süre sonra yeniden dönülerek, aynı oyuncak farklı şekillerde kullanılabilir.

Kaynk:http://www.cocukbakimi.com/

Çocuk Eğitimi Gösterim: 4097
Yazdır