Televizyon çocuk gelişiminde gecikmelere yol açyıor

Televizyon, çocukların vazgeçilmezi. Çizgi film, çocuk programı derken pek çok minik saatlerce ekran karşısında esir oluyor. Bu da yürüme ve konuşmada gecikmelere neden oluyor

Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Pedagoji Uzmanı Yaprak Veziroğlu anlattı: Beyinde dil gelişimi ve hareket sistemi aynıdır. Yürümek için de konuşmak için de beyin ‘sıralama’ becerisini kullanır. Nasıl yürümek için önce emeklemek, sonra ayağa kalkmak, tutunmadan ayakta durmak, dengeyi sağlamak ve adım atmak gibi becerilerin sırayla gelişmesi gerekiyorsa, konuşmak için de sırayla bazı becerilerin gelişmesi gerekir:

Duymak, duyulan sesleri taklit etmek, heceleme, heceleri birleştirme, kelime söyleme ve cümle kurma. Örneğin pedal çevirmeden konuşma başlamaz, merdiven çıkmaya başlamadan tuvalet alışkanlığı gelişmez. Dolayısıyla kas kontrolü için kullanılan beyin fonksiyonları, zihinsel becerileri de geliştirir. Gelişimsel koordinasyon bozukluğu, dil gelişmesinin de gecikmesine neden olabilir. Kas gevşekliği, konsantrasyon bozukluğu demektir. Dikkat eksikliği olan çocukların hem kas koordinasyonu zayıftır hem de konuşmalarında gecikme olabilir.

Televizyon seyretmenin bir sınırı olmalı

Televizyonun, çocukların gelişiminde olumlu olduğu kadar olumsuz etkisi de var. Yürümeye yeni başlayan çocuk için gerekli olan en son şey, vücut kaslarını uzun süre kullanmamak. Televizyonun çocukları ekranın karşısına yapıştıran özelliği düşünülürse, sadece yürümeyi geciktirmekle kalmayıp konuşmayı ve dikkat gibi birçok diğer zihinsel beceriyi de olumsuz etkileyebilir.

Çocukların bir şeyden hoşlanmaları, o şeyin onlar için faydalı veya eğitici olduğunu göstermez. Yetişkinler çocukların televizyon seyretmesine belli sınırlar getirmeli, oturarak geçirilen zamanın yanı sıra, çocukların hayatına hareketli faaliyetleri de yeterince sokmalıdır. Araştırmalar gösteriyor ki hayatta başarının sırrı otokontroldür: Bir işe yoğunlaşıp disiplinli çalışma ve dikkati bozucu engelleyicilerden kendini koruma. Televizyon otokontrolü zayıflatır. Hızlı tempolu çocuk programlarının beynin gelişim kalıplarını değiştirdiğini ve ilerde okuldaki konsantrasyonu bozduğunu biliyoruz.


Yazdır   e-Posta

You have no rights to post comments